Hangi Linux Dağıtımını Seçmeliyim?

Merhaba arkadaşlar, gruplarda en çok karşılaştığım sorulardan biri "Linuxa geçeceğim ama hangi dağıtımı seçmeliyim?" şeklindeki sorular oluyor. Bende bilgim çerçevesinde sizlere edindiğim tecrübelerden yola çıkarak bir kaçı için tavsiyede bulunacağım.

1- ELEMENTARY OS
 Eğer sadece son kullanıcı iseniz ve sadece güzel bir masaüstü ortamı arıyorsanız, bunun yanında hızlı olsun gibi istekleriniz varsa o zaman size tavsiyem ELEMENTARY OS olur. Çok şık özelleştirilmiş bir arayüze sahip. Kurduktan sonra rahatça kullanabilirsiniz Elelmentary Os ubuntu temelli olduğu için oldukça kullanışlı. Ubuntu depolarını da kullanabilirsiniz.

2- DEBIAN
 Eğer linux hakkında bilgi sahibi ve stabil bir linux dağıtımı istiyorsanız o zaman DEBIAN kullanmalısınız. Evet Debian daha profesyonel bir sistem ve kesinlikle çok kararlı.

3- MAGEIA
 Belkide hep aynı türevlerden sıkılan bir yapınız vardır, belki de daha farklı bir sistem arıyorsunuzdur. Ama tabiki sağlam ve güzel de olmalı. Aynı zamanda Türkiye' de destek alabileceğiniz bir platformunun bulunmasıda ayrıca çok iyi olabilir. Mageia sizlere bu isteklerinizin karşılığını verecektir. Mageia Mandriva temelli bir linux dağıtımı. Evet kesinlikle tavsiye edebilirim.

4- STEAM OS
 Oyun, bilgisayar kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunun istediği bir şey ve Linux dağıtımları arasında sanırım en iyisi Steam OS. Bir oyun canavarı olabilirsiniz. O zaman size tavsiyem Steam Os u mutlaka denemelisiniz.

5- KALI LINUX
 Belkide komşuya gıcık oldunuz ne bileyim kotalı internetini sömürüp ondan intikam almak istiyor da olabilirsiniz. Yada Hack işlerie merak saldınız nerden başlamalısınız diye de düşünüyor olabilirsiniz. Kabul etmek gerek çoğunlukla ergenlerin tercihi Kali Linux komşunuzu bezdirecek. :D

6- LUBUNTU - SLAX - LXLE
 Sanırım bilgisayarınız biraz eski fakat hala iş görüyor. Ama stabil ve hızlı çalışmasını istiyorsunuz sizi yarı yolda bırakmasın, işlerinizi rahatça görmek ve bir işi yaparken kaydet düğmesine bastığınızda da oturup bu basit işin saniyelerinizi çalmasını istemiyorsunuz programlarınız hızlı açılsın hatta klasörler arasında hızlıca dolaşın. Evet Bu tür bir durumlar için sizler  bir değil tam üç tavsiyem var.

Lubuntu Ubuntu temelli LXDE masaüstü ortamını kullanan bir linux dağıtımı. Bu size ilk tavsiyem.

İkinci olarak Slaxı denemelisiniz bence. KDE masa üstü ortamı kullanmasında rağmen oldukça hafifi bir dağıtım. Hem kde nin nimetlerinden faydalanın hemde hızın keyfini sürün.

Son olarak LXLE tavsiye edebilirim buda Lubuntu tabanlı gene LXDE masaüstü ortamını kullanan bir dağıtım. Seçim size kalmış hangisini isterseniz onu deneyin hapside size istediğinizi verecektir.

7- LINUX MINT
 Yazıyı sonuna kadar okudunuz ve aslında hepsinin özelliklerini içerisinde barındıran bir dağıtım olsa daha iyi olurdu diyemi düşünüyorsunuz o zaman Linux Mint size her istediğinizi verecektir. İstediğiniz masa üstü ortamıyla indirebilirsiniz. Ubuntu tabanlıdır. Debian temelli sürümü LMDE olarak geçer isterseniz bu sürümünüde indirebilirsiniz. uzun süreli destek alabilirsiniz, Türkiye'de oldukça aktif bir grubu var. Her zaman destek isteyebilirsiniz. Daha ne olsun ki. :)

Bir gariplik mi var Ubuntu neden mi yok. Bunun tek bir sebebi var oda sadece beni bağlayan bir durum. MATE masaüstü ortamına gıcık oluyorum :D Fakat siz isterseniz Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu gibi dağıtımlarla devam edebilirsiniz yada Ubuntu üzerine başka masaüstü ortamlarını kurup kullanabilirsiniz. Belki de Mate Masaüstü ortamı sizi sıcak bir şekilde karşılar neden olmasın. Denemekte fayda var.


Başka bir yazıda görüşmek üzere.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Program Kurma, Kaldırma Gibi Temel Linux Komutları

Zorin OS tecrübem!..

Linux üzerinde Şapkalı Harf Nasıl yazılır?