CKEDITOR KURULUMU

Drupalde En iyi yazı editörlerinden biride şüphesiz CKEditor. Aslında pek bilinmeyen bir eklenti değil fakat, bir arkadaşımın CKEditörü WYSIWYG editörü üzerinden kurmaya çalıştığını görünce böyle bir ders hazırlamaya karar verdim. CKEditörü şuaradaki sayfadan indirin ve ayrıca CKEditörün JS dosyasını da şuradan indirin. Modulü zipten all/modules kalsörüne açtıktan sonra yapmanız gereken şey indirdiğimiz js dosyasınıall/modules/ckeditor klasörünün içine bir tane daha ckeditor adında klasör oluşturup indirdiğimiz ckeditor js dosyasını zipten bütün dosyalarıyla birlikte yeni oluşturduğumuz ckeditor klasörünün içine çıkarmak. Bu işlemleri tamamladıktan sonra modülü kurabiliriz. Eğer js dosyasını ilgili yere çıkarmadan önce kurulumu yaparsanız, ckeditor js dosyasını görmüyor ve dolayısıylada çalışmıyor.
Eğer kurulumunuz bittiyse ckeditörün ayarları ile ilgili sayfaya admin/config/content/ckeditor adresinden ckeditorün ayar sayfasına girininiz. Otomotik olarak FilteredHTML ve FULL HTML metin biçimleri için ayarlanmış olan CKEditorün ayarlarını buradan istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Bu sayfada;

PROFİLES
Adavanced
Full
diye iki seçenek göreceksiniz. Bu profillerin hemen yanında edit clone delete linklerini göreceksiniz. edit diyerek istediğiniz profili düzenleyebilirsiniz yada eğer isterseniz yeni bir profil de oluşturabilirsiniz.

Biz edit diyerek varolan advanced profiilini düzenleyelim böylece yapmamız gerekneler hakkında hem bilgi sahibi oluruz hemde zaten hazır olarak kullanımda olan bu profilleri istediğimiz gibi yapılandırabiliriz.
Evet gördüğümüz ilk ayar BASIC SETUP

 Basic Setupun ayarları sadece ilgili metin formatını seçmekle ilgili. Oluştutulan profilin hangi metin tiplerinde geçerli olmasını istiyorsak o metin tiplerini işaretleyerek işlemi tamalıyoruz
İkinci ayarımız ise SECURITY bu alanı isterseniz geçebilrisniz. burada izin verilecek olan html etiketlerine göre bir güvenlik oluşturuyorsunuz, Advanced için filtered html seçili olduğuna ve bu metin türü içinde izin verilen html etiketleri ayarlı olduğuna göre sıkıntı yok.
Üçüncü ayarımız EDITOR APPEARANCE. 

Burası bizim html editörümüzün arayüzünde hangi elemanları kullanmak istiyorsak onunla ilgili ayarlamaları yapacağımız yer. Burada benim ilk gözüme çarpan User interface color seçeneği. buradan editörümüzü temamıza uygun bir renk ile ilişkilendirip tema bütünlüğünü sağlayabilirsiniz. Hemen altında ise TOOLBAR kısmını göreceksiniz. Burada sürükle bırak yöntemiyle kullanmak stediğiniz butonları yazı editörünüze ekleyip çıkarabilirsiniz.

Aslında bu kadar uzun boylu anlatmak istemiyordum. Eğer diyer ayarlarla ilgili sorularınız olursa buradan mesaj yoluyla sorabilirsiniz. İşin doğrusu hem uzun bir yazıyla sizleri sıkmak istemiyorum hemde zaten yeterli bir ayarlama yapmış olduğumuzu düşünüyorum. Diğer dersimizde görüşmek üzere.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Program Kurma, Kaldırma Gibi Temel Linux Komutları

Zorin OS tecrübem!..

Linux üzerinde Şapkalı Harf Nasıl yazılır?